Παραλίες

Παραλία Χερσονήσου

Η Χερσόνησος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Κρήτης, μόλις 28χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Κύριος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής είναι οι όμορφες παραλίες της και η ήρεμη θάλασσα, που σπανίζει στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Οι πιο ήρεμες παραλίες βρίσκονται στα Λιμανάκια, ενώ ανατολικά από το λιμάνι και ουσιαστικά μέσα στον αστικό ιστό της μικρής αυτής πόλης υπάρχουν οι πιο πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής.

Παραλία Ματάλων

Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νότιου Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις λαξευμένες σπηλιές, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν και λιμάνι.

Παραλία Αγίας Πελαγίας

Η Αγία Πελαγία βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στην περιφέρεια της Αχλάδας, 21 χλμ δυτικά του Ηρακλείου. Η Αγία Πελαγία από ένας μικρός οικισμός που εξυπηρετούσε το λιμάνι της Αχλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό θέρετρο παρέχοντας κάθε άνεση και πολύ όμορφες παραλίες.

Παραλία Καρτερού

Ο κόλπος του Καρτερού βρίσκεται 7 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και εκτείνεται στα ανατολικά για 3-4 χλμ. Ονομάζεται έτσι από τον Βυζαντινό στρατηγό Κρατερό που το 824μΧ αποβιβάστηκε στην παραλία για να απελευθερώσει την Κρήτη από τους Σαρακηνούς, αλλά νικήθηκε. Η αμμουδιά που εκτείνεται κατά μήκος του κόλπου έχει μήκος περίπου 3χλμ και δίπλα της υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαρ. Όλος ο κόλπος του Καρτερού είναι ανοικτός στους βοριάδες και έχει συνήθως κύμα, ειδικά στα ανατολικά. Το νερό είναι ρηχό και δεν υπάρχουν πολλά βράχια, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.

Παραλία Αμμουδάρας

Η Αμμουδάρα είναι μια πολύ μεγάλη παραλία που ξεκινάει μπροστά από το Παγκρήτιο Στάδιο στις εκβολές του Γιόφυρου ποταμού, 1 χλμ δυτικά από το κέντρο του Ηρακλείου και φτάνει ως τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού στην περιοχή των Ελληνοπεραμάτων, 7 χλμ δυτικότερα. Η παραλία της Αμμουδάρας, όπως δείχνει και το όνομά της, είναι μια αμμουδιά με λεπτή καφετιά άμμο. Παράλληλα με την ακτή σχεδόν σε όλο το μήκος της και σε απόσταση περίπου 50μ από την παραλία υπάρχει βράχος που αποτελούσε στην αρχαιότητα το όριο της παραλίας.

Παραλία Σταλίδας

Η Σταλίδα βρίσκεται περίπου 30 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάλια και τη Χερσόνησο. Από ένας μικρός οικισμός που εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Μοχού ως τα μέσα του 20ου αιώνα, η Σταλίδα σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, το οποίο έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε πλέον αποτελεί πλέον ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο με τα Μάλια. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να αποτελεί ένα προορισμό για ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Παραλία Μαλίων

Τα Μάλια αποτελούν ίσως την πιο τουριστική κωμόπολη της Κρήτης και βρίσκονται σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα περίπου 35 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι διάσημα για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και το Μινωϊκό ανάκτορο των Μαλίων, το τρίτο μεγαλύτερο στην Κρήτη. Τα Μάλια δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουριστικά σε τόσο βαθμό, αν δεν υπήρχαν οι υπέροχες πραγματικά παραλίες τους. Η ακτογραμμή των Μαλίων αποτελεί ουσιαστικά το ανατολικό κομμάτι της μια μεγάλης παραλίας μήκους 6 χλμ που ξεκινάει στα δυτικά από τη Σταλίδα. Η κεντρικότερη παραλία, η Κλωτζανή, έχει  ψιλή άμμο και ρηχά νερά.

Παραλία Μπάλου

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο της Γραμβούσας και το μικρότερο ακρωτήριο Τηγάνι. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών

Παραλία Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76χλμ νοτιοδυτικά των Χανίων και 5χλμ νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά "σπάει" στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ενός ξεχωριστού νησιού. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας. Στις αμμοθίνες του Ελαφονησίου φύονται αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ εντύπωση προκαλούν τα λευκά κρινάκια της άμμου που ανθίζουν το φθινόπωρο και οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι. Εδώ φωλιάζουν οι χελώνες καρέτα καρέτα και αρκετά ζωάκια των αμμοθινών.

Παραλία Φαλάσαρνα

Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ δυτικά της Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της Ελληνορωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας. Η Φαλάσαρνα αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες. Η άμμος είναι ανοιχτόχρωμη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα.

Παραλία φοινικοδάσους Βάι

Το Βάι βρίσκεται 94 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24 χλμ ανατολικά της Σητείας. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο δάσος με Κρητικούς φοίνικες, το όνομα του άλλωστε προέρχεται από το «βάι» που είναι ο φοίνικας. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς οι φοίνικες αποτελούν ξεχωριστό είδος που απαντάται κυρίως στην Κρήτη.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

MEDIA

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


e-genius.gr ...intelligent web software