Κρητικά προϊόντα

Aν για κάτι μπορεί να καμαρώνει και να καυχιέται η Κρήτη είναι για τα προϊόντα της!

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την Κρητική γη ως ευλογημένη και το νησί ως έναν διατροφικό παράδεισο!

Τα Κρητικά προϊόντα αποτελούν ίσως τα πιο αναγνωρίσιμα Ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Η ποιότητά τους και η υψηλή διατροφική τους αξία τους δίνουν διαρκώς βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ αποτελούν μία σταθερή καθημερινή επιλογή από Έλληνες και ξένους καταναλωτές.

Τα προϊόντα της Κρήτης είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, αφού η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι η φημισμένη Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια, εμπνευσμένη από την Κρήτη και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, να απαριθμήσουμε όλα τα θαυμάσια Κρητικά προϊόντα, που φημίζονται, παράγονται και αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο. Κάποια όμως ξεχωρίζουν και είναι μοναδικά.

Ελαιόλαδο

“Βασιλιάς” των κρητικών προϊόντων αποτελεί το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που είναι παγκοσμίως γνωστό λόγω της υψηλής του ποιότητας.

Το.. χρυσάφι της Κρητικής γης εξακολουθεί να δεσπόζει και να προσφέρει τα πολύτιμα οφέλη της, όχι μόνο στους κατοίκους της, αλλά και σε όλο τον κόσμο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως: Ως καρπός που αποτελεί διατροφικό προϊόν (ωμό, μαγειρεμένο, επεξεργασμένο ή μη), ως χυμός (ελαιόλαδο) που χρησιμοποιείται ως διατροφικό προϊόν, για φαρμακευτική, καλλυντική και καθαριστική χρήση (σαπούνι).

Κρητικό κρασί

Η Κρήτη, σημαδεμένη από τη θέση της στο σταυροδρόμι Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διάδοση του αμπελιού και του κρασιού.
Όλοι ξέρουν ότι το καλό κρασί ξεκινάει από το αμπέλι! 
Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με τον ήπιο χειμώνα και το ξερό και θερμό καλοκαίρι, βοηθούν στην παραγωγή εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών σταφυλιών.
Από κει προέρχονται και τα αμπελόφυλλα, που φτιάχνονται τα περίφημα ντολμαδάκια, η σταφίδα και το πετιμέζι.

Ρακή

Η ρακή ή τσικουδιά αποτελεί το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της Κρητικής γης και δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν, αφού συνδέεται απόλυτα με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Κρητική φιλοξενία.
Είναι ένδειξη φιλίας και ευγένειας και εργαλείο επικοινωνίας.  
Προέρχεται από στέμφυλα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημά τους για την εξαγωγή του μούστου κατά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Η τσικουδιά της Κρήτης δεν περιέχει γλυκάνισο, γι΄ αυτό και είναι μοναδική.
Η όλη διαδικασία παραγωγής της, γνωστή και ως “καζάνι” και αποτελεί καλή αφορμή για γλέντι με φαγητό.

Στακοβούτυρο

Είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που προέρχεται από την τσίπα (πέτσα/ κρέμα) που σχηματίζεται στην επιφάνεια του αιγοπρόβειου γάλακτος, αμέσως μετά το άρμεγμα.
Η πηκτή μάζα των πρωτεϊνών, που απομένει μετά από μία σειρά εργασιών που απαιτούνται, ονομάζεται «στάκα» και το βούτυρο που κράτησαν, «στακοβούτυρο».
Έχει ένα υπέροχο άρωμα και η γεύση της έντονα γαλατένια.
Μεταξύ άλλων ξακουστά τυροκομικά προίόντα της Κρήτης είναι ο ξινόχονδρος, ο ανθότυρος, η μυζήθρα, η γραβιέρα και το ξύγαλο.

Αντικρυστό και απάκι

Ένας από τις αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος είναι το οφτό κρέας, που έχει αποκτήσει την ονομασία «αντικρυστό».
Εφαρμόζεται από τους Κρητικούς, που αναγνωρίζουν την μοναδικότητα της γεύσης που προσφέρει, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων μαγειρικής. Η μοναδικότητα της γεύσης του αντικρυστού κρέατος είναι ασύλληπτη.
Εκλεκτός κρεατικός μεζές που συναντάμε στην Κρήτη είναι και το απάκι. Πρόκειται για χοιρινό κρέας καπνισμένο με άγρια βότανα όπως το φασκόμηλο. Κομμένα όλα σε μπουκιές. Το απάκι συνοδεύει άριστα το κρασί ή την ρακή.

Ντάκος

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό Κρητικό πιάτο.
Βασίζεται στο Κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ' τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους.
Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Καλτσούνια

Tα αγαπημένα καλτσούνια από την Κρήτη, γνωστά και ως λυχναράκια, έχουν λεπτή και τραγανή ζύμη και αφράτη, τυρένια γέμιση.
Η πασπαλισμένη κανέλα απογειώνει τη γεύση τους.
Είναι ένα από τα Κρητικά παραδοσιακά γλυκά, που έχουν τρελάνει κόσμο! 

Μπανάνες

Είναι μικρές, πεντανόστιμες και αρωματικές. Πρόκειται για μια καθαρή υπερτροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.
Η µπανάνα καλλιεργείται αποκλειστικά σε περιοχές της Κρήτης στην Ελλάδα, λόγω του ιδιαίτερού της κλίματος.
Η Κρητική μπανάνα αποδεδειγμένα έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της εισαγόμενης, αφού δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και συντηρητικά σε όλα τα μετασυλλεκτικά της στάδια.

Η διατροφική αξία όλων των παραπάνω προϊόντων της Κρήτης είναι ανεκτίμητη και όπως ειπώθηκε από τους αρχαίους Έλληνες πρόκειται για Θεϊκά δώρα, τα οποία προσφέρει απλόχερα και διαχρονικά σε όλη την ανθρωπότητα!


ΔΙΕΘΝΕΙΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

MEDIA

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


e-genius.gr ...intelligent web software