Πολεμιστές στην άμμο του Καρτερού

Ο Χάκα, χορός της Νέας Ζηλανδίας έχει γίνει πλέον ένας από τους πιο διάσημους σε Παγκόσμιο επίπεδο. Χάκα είναι τελετουργικός χορός ή πρόκληση στον πολιτισμό των Μαορί.  Πρόκειται για μια στάση χορού που εκτελείται από μια ομάδα, όπου οι παίκτες κάνουν ζωηρές κινήσεις και σφραγίζουν τα πόδια τους φωνάζοντας ρυθμικά. Η συνήθεια των εθνικών ομάδων της Νέας Ζηλανδίας να κάνουν Χάκα πριν τους διεθνείς αγώνες τους έχει κάνει το Χάκα γνωστότερο ανά το κόσμο.

 Κάθε φορά που αγωνίζεται η Nέα Ζηλανδία οι θεατές περιμένουν με προσμονή να ζήσουν αυτή την εμπειρία.  

Έτσι λοιπόν  στο Karteros Beach Sports Center, μιας και η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στις χώρες που συμμετέχουν στο 10ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach χάντμπολ. Μετά την πρώτη της συμμετοχή το 2018 με wild card, κατάφερε και φέτος να εξασφαλίσει μια θέση στις 16 ομάδες της διοργάνωσης. Οι φίλοι που βρέθηκαν στις κερκίδες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το να την παρακολουθείς από την τηλεόραση.

Στην Ωκεανία, λόγω της κατάστασης με τον κοροναϊό και της απαγόρευσης εξόδου ήταν δύσκολη η κατάσταση με τα προκριματικά. Φέτος συμμετείχε  μόνο η Νέα Ζηλανδία  και η Αυστραλία. Κανονικά οι ομάδες που συμμετέχουν είναι περίπου πέντε.

«Τα σύνορά άνοιξαν 4 βδομάδες πριν την προκριματική φάση, οπότε ήταν λίγο δύσκολο και για εμάς να προετοιμαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής Τίμοθι Ράινερ.  «Μετά την προκριματική φάση, περάσαμε περίπου πέντε βδομάδες προετοιμασίας μέχρι να φτάσουμε εδώ.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τόνισε αρχικά γελώντας ότι έχει αρκετή ζέστη εδώ στο Ηράκλειο. Ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε πως όλα είναι εκπληκτικά και σε αγωνιστικό και σε οργανωτικό επίπεδο.

Η Νέα Ζηλανδία στο ράγκμπι έχει το ψευδώνυμο «all black» (σ.σ όλα μαύρα) και ρωτήσαμε αν αυτό ακολουθεί και την ομάδα του beach χάντμπολ. «Η αλήθεια είναι πωw όχι. Δεν έχουμε κάτι παρόμοιο. Αυτό το αναφέρουν  γιατί εκεί οι παίκτες έχουν μαύρα μαλλιά και τα πάντα που φοράνε είναι μαύρα».

Σχετικά με το χορό τους, ο προπονητής της ομάδας ανέφερε πως ο καταλληλότερος για να μιλήσει για τον χορό είναι ο αθλητής του Ρος Κάμερον. «Ο χορός αυτός ονομάζεται Χάκα. Προέρχεται από τους προγόνους μας τους Μάορι», ανέφερε στα πρώτα του λόγια.  Ουσιαστικά αυτό το έκαναν πριν από κάθε μάχη για να προκαλέσουν τον αντίπαλο τους. Διηγείται την ιστορία τους και εμείς ήρθαμε εδώ και το κάνουμε όπως όλοι για να τους τιμήσουμε.

Ο χορός αυτός είναι σεβαστός από κάθε αντίπαλο όπου και να παίζουμε και οι περισσότεροι είναι ενθουσιασμένοι που έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά». Μάλιστα, ορισμένοι έρχονται στο τέλος του αγώνα και ρωτούν να μάθουν σχετικά με το Χάκα.

https://www.facebook.com/hellenic.handball.federation/videos/1117925735737410/


ΔΙΕΘΝΕΙΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

MEDIA

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


e-genius.gr ...intelligent web software